Târg de Informatică 2011 pe Insula deconectaţilor

În momentul de faţă, la Pabexpo, centrul de expoziţie situat în cea mai bogată parte a oraşului, sunt expuse produse informatice create în interiorul şi în afara ţării noastre. Oaspeţi de peste tot sunt aduşi împreună acolo, inclusiv un grup mare de străini, pe care mi-i imaginez mai interesaţi de a vedea tehnologia noastră Paleolitică decât de a face afaceri cu firme locale. De exemplu, Grupul Karsperski prezintă o versiune a binecunoscutului său program antivirus, dezvoltat în colaborare cu Segurmática, o companie naţională. Totul a fost făcut să pară ca o expoziţie de tipul acesta din orice ţară a lumii, cu excepţia unui detaliu: aceasta este Insula Deconectaţilor.

Deja intraţi de mult în anul 2011, locuitorii „Arhipelagului Cubanez” nu pot cumpăra bilete pentru autobuz, tren sau avion de pe web, nu cunoaştem senzaţia administrării conturilor noastre bancare online, iar cumpărarea unui produs prin intermediul ecranului unui computer este ceva ce am văzut doar in filmele străine. Până astăzi, compatrioţii mei nu au rezolvat niciodată probleme birocratice prin e-mail, nici măcar cea mai simplă cerere pentru un certificat de naştere. Nici măcar nu vorbesc despre rezervarea unei vacanţe de pe paginile web sclipitoare ale agenţiilor de voiaj Cubatur sau Isazul. Printre sutele mele de prieteni, nimeni nu a reuşit să-şi încarce de aici propriul telefon mobil de pe acele portaluri care oferă acest serviciu, fără a trebui să stea la lungile cozi de la biroul ETECSA[i]. Noi suntem oameni care nu avem oportunitatea să ne plătim facturile online şi care trăim ca piraţi software confruntându-ne cu imposibilitatea de a cumpăra versiuni licenţiate.

Aici trăim într-o etapă care este mai degrabă caracteristică primei jumătăţi a secolului douăzeci decât secolului douăzeci şi unu. De aceea, Târgul de Informatică apare ca o privire în viitor, o vitrină de magazin care arată altora ceea ce noi nici măcar nu am gustat. După ce vizitatorii se vor întoarce acasă, vor lăuda abilităţile informaticienilor cubanezi şi îşi vor aminti gustosul Mojito pe care l-au primit la petrecerea de adio. Între timp, noi rămânem în întunericul deconexiunii, pornind computere autistice ce nu se pot conecta la altele. Visăm –într-adevăr – la o zi în care, la completarea unui formular pe Internet ne va apărea fraza care să ne confirme: „Vă mulţumim pentru achiziţie, biletul dumneavoastră pentru Guantanamo a fost rezervat. Vă dorim călătorie plăcută!”. (traducere de George Matu)


[i] ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A) este compania deţinută de guvern ce oferă servicii de telecomunicaţii în Cuba.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s