Pas de gâscă

Cartierul meu trece printr-un mic şoc, o schimbare ce vine în forma unui nou asfalt, muncitorii scot pavajul şi toarnă în loc un strat negru lipicios care, în câteva zile, va fi încă o dată solid sub roţi. Cu toţii suntem surprinşi. Fericirea ar fi mai mare în lipsa motivelor din spatele acestei restaurări de şosea, impulsul ascuns al lucrărilor. Toată Piaţa Revoluţiei şi “zona îngheţată”, unde locuiesc şi eu, se pregăteşte pentru marea paradă din 15 aprilie. Valuri de putere militară căutând să îi influenţeze pe toţi cei ce vor schimbarea în Cuba.

De câteva săptămâni, parcarea de la Stadionul Latino-American reprezintă terenul de exerciţii al soldaţilor care îşi testează pasul de gâscă – extensia piciorului la 45 de grade, evocând imaginea marionetei trasă de sfori cu ajutorul unui cablu care se pierde undeva în sus, în imensitatea de putere. Nu ştiu cum o paradă militară poate fi frumoasă, ce emoţie poţi găsi în aceste fiinţe automate sincronizate, care trec pe lângă tine cu feţele întoarse către liderul de pe podium. Dar efectul îl cunosc prea bine. Ulterior, vor spune că guvernul este înarmat până în dinţi, iar cei care ies pe stradă cu intenţii de protest vor fi sfărâmaţi de acelaşi trotuar ce suferă reparaţii astăzi. Marşul detaşamentelor vă fi un avertisment la adresa noastră, spunând că Partidul nu are doar militanţi pentru a se apăra, ci şi trupe anti-revoltă şi corpuri de elită.

„Coregrafia autoritarismului” este modul în care aş descrie evenimentul, dar alţii preferă să creadă că va fi o demonstraţie de independenţă, de autonomie naţională care, în realitate, este asemănătoare cu abandonarea lui Robinson Crusoe pe Insula sa. Însă dincolo de îndoielile mele legate de uniforme, de alergia mea la procesiunea de escadroane mărşăluind la unison, astăzi sunt îngrijorată din cauza smoalei, stratul acela turnat recent, pe care îl vor distruge urmele tancurilor.(traducere de Miruna Spătaru)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s