Prietenii Salamandrelor

La scurt timp după ce am aflat că bomboanele sunt dulci şi că focul arde, am realizat că şi cetăţenii cubanezi au dreptul să se înscrie în cadrul unor organizaţii create de guvern, dar dacă vrem să ne facem un astfel de grup al nostru, atunci suntem pedepsiţi. Aşa că de mici suntem înscrişi automat la Tinerii Pionieri. La vârsta de 14 ani fetele sunt înrolate în cadrul Federaţiei Femeilor, vecinii fac parte din Comitetul de Apărare al Revoluţiei, în acelaşi timp muncitorii/ angajaţii formează o parte din singurul sindicat autorizat al ţării. Studenţii devin şi ei membrii ai federaţiei şi restul cetăţenilor sunt înregistraţi într-un singur grup la un nivel naţional. Toţi apărem ca făcând parte dintr-o organizaţie.

De fiecare dată când cineva aplică pentru o slujbă, pentru admitere la facultate sau se străduiesc să obţină dreptul de a cumpăra o casă, trebuie să completeze un formular în care sunt întrebaţi despre ceea ce face el/ea în cadrul organizaţiilor din care fac parte. Lista începe bineînţeles cu Partidul Comunist sau Uniunea Tinerilor Comunişti. Acum mi se pare ridicol când îmi amintesc cum ţineam un creion în mână şi marcam cu X-uri mici în dreptul grupurilor cu acronime de genul OPJM, CDR sau FCM. Eram ca un pilot automat, fără convingere, vroiam doar să îi fac să creadă că sunt un cetăţean care se conformează din punct de vedere revoluţionar, că sunt “normală”.

Mulţi ani nu am scandat un slogan şi nici nu am aparţinut nici unei organizaţii din partea autorităţii. Când sunt întrebată, spun că sunt un cetăţean independent, sunt ca un electron liber iar platforma mea politică este limitată la lupta pentru dezincriminarea diferenţelor de opinie dar sunt conştientă că suntem departe de a atinge acest obiectiv. În ciuda schimbărilor şi promisiunii de deschidere este încă interzis să critici – fie în cazul conducerii unui minister, fie un program şcolar – şi, în mod cert, nimeni nu s-a gândit să înfiinţeze un partid independent, nici măcar un club pentru “Prietenii Salamandrelor”. (traducere de Ana Rusu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s