Parada ratată

Ecourile strigătelor au ajuns la balconul meu, într-un ritm marcat iniţial de picioare acompaniate de voci. Sunt mai puţin de două săptămâni până la marea paradă din Piaţa Revoluţiei şi rezidenţii pe o rază de câteva mile sunt epuizaţi de pregătiri. Străzi închise, trafic blocat de poliţie şi patrule care tropăie pe bulevarde şi trotuare, acolo unde ar fi trebuit să fie maşini, oameni şi cărucioare de copii.

Mă caţăr pe acoperiş să văd întreaga coregrafie a războiului. Nu va fi bine dacă congresul Partidului Comunist Cubanez începe cu o procesiune a baionetelor. Dacă ar dori într-adevăr să proiecteze o imagine a reformelor, nu ar trebui să aleagă aceste uniforme verde-oliv pentru ziua de sâmbăta. Cât ne-am dori ca această zi să fie un marş al rezultatelor, nu al fricii! Că vor indica o direcţie a ceea ce am putea realiza, nu o demonstraţie copleşitoare a unei capacităţi militare pe care nici n-o avem! Vă puteţi imagina? O paradă de-a lungul Paseo şi împrejur, în care visele noastre să fie ocrotite, nu metalul rece şi trăgaciul ameninţător al puştilor AK?

Aceasta ar putea fi o sărbătoare a lucrurilor ce ne lipsesc, un festival al bucuriei la care nimeni nu ar fi obligat să participe. Fără directori de şcoală care să recruteze copiii de gimnaziu pentru a mărşălui în soare salutând înspre platforma oficială, fără muncitori care ştiu că absenţa lor nu va însemna o bulină neagră în dosar. O adevărată serbare populară, nu irosirea într-o singură zi a resurselor naţiunii pe o lună întreagă. Ar fi mai bine ca sărbătoarea să vină de la  sine, cu feţe zâmbitoare mergând pe străzi, decât acest sentiment de angoasă, stârnit de ţipetele sincopate din prezent. (traducere de A.G.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s