Şi cu mine cum rămâne?

Prima palmă din viaţa ei a fost o pedeapsă pentru o obscenitate spusă în faţa bunicii; spusese aceeaşi frază de mii de ori pe stradă şi la şcoală însă nu îndrăznise, până atunci, să îi dea glas acasă. Palma a venit fulgerător pe faţa ei, lăsând o urmă dureroasă şi stânjenitoare. Era nervoasă pe bătrână, pentru că în periferia în care trăiau cuvintele urâte erau parte a supravieţuirii, consemnul lingvistic al tuturor care trăiau acolo.

Lovitura a fost un tratament dureros dar eficient, pentru că, mai apoi, când a crescut, şi-a interzis aproape toate cuvintele vulgare. Chiar şi azi roşeşte destul de des când, în mijlocul unei conversaţii şi fără vreun motiv, cuiva îi scapă cuvinte vulgare. Îi este teamă că bunica sa cu origini franceze va întrerupe în orice moment recitalul, pentru a da un dos de palmă peste obrajii vinovatului, certându-l în faţa prietenilor şi spunându-i că „Limbajul tău e mai jegos decât o toaletă!”.

Sâmbăta trecută, un pluton militar a repetat pentru parada în plină pregătire, strigând, chiar pe bulevardul principal, un slogan sexist şi stupid din limbajul de periferie. Era doar nouă dimineaţa iar copiii vecinilor nu erau la şcoală, ci acasă şi în parcuri. Soldaţii, mărşăluind în ritmul lor marţial şi cu steagul roşu, strigau energic:

Yankeii poartă fuste!

Noi purtăm  pantaloni!

Şi avem un comandant,

Cu cele mai mari c… dintre toţi!

Fiul ei s-a uitat la ea cu dispreţ, bombănind că l-a certat din pricina înjurăturilor, când aceleaşi cuvinte erau acceptabile chiar pentru Forţele Armate Revoluţionare. Ea nu-şi putea scoate din minte mâinile osoase ale bunicii şi cum mahalaua din copilărie a cuprins întreaga naţiune. (traducere de A.G.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s