Buna dispoziţie şi congresul

Buna dispoziţie rămâne un medicament bun pentru problemele cotidiene. Astfel, pe această insulă, surâdem mai mult ca autoterapie decât copleşiţi de fericire. Turiştii fac poze şi pleacă acasă convinşi că suntem un popor fericit, că nu ne-am pierdut simţul umorului în faţa greutăţilor. Ahh! Turiştii şi explicaţii lor! Călătorim prin lume cu surâsul arborat pe chipul nostru, fie acel surâs dinaintea unei grimase de dezgust, fie cu imaginea satisfacţiei că am găsit, după un an de eforturi, o pereche bună de lentile pentru un copil.

Hohotele de râs pot fi de asemenea un medicament cu rol preventiv pentru a evita dezamăgirile din viitor. Probabil ăsta e şi motivul pentru care, de fiecare dată când întreb despre reformele posibile după al şaselea congres al Partidului Comunist, mă trezesc cu chicote, un ironic „hihihi”. Apoi lumea ridică din umeri şi aud ceva de genul „Ei bine, nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii… şi poate vor permite cumpărarea caselor şi a maşinilor”. Devin şi mai confuză la finalul discuţiei când le văd încă o grimasă enigmatică de plăcere. Nu e uşor să-şi dai seama dacă compatrioţii mei ar dori ca transformările să fie aprobate la congres sau să fie un fiasco, pentru a demonstra incapacitatea sistemului de a se reforma.

Deşi aşteptările s-au îngustat considerabil în ultimele luni, unele s-au păstrat, mai ales printre cei mai săraci sau cei mai înfocaţi ideologic. Imaginea unui Raul Castro pragmatic a fost înlocuită de cea a unui conducător şovăielnic, prins într-o capcană dincolo de puterile sale. Unii au presupus că anumite reforme vor fi iniţiate după congres, chiar dacă tardive şi cu jumătăţi de măsură iar speranţele sunt în expectativă. În spatele surâsului enigmatic al şoferilor de taxi, vânzătorilor de pizza, studenţilor şi militanţilor de partid, se ascunde insolenţa celor care ştiu cât de puţin se schimbă lucrurile şi cei care folosesc zeflemeaua tăcută spre a se vaccina anticipat împotriva frustrării. (traducere de A.G.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s