În felul său

And now, the end is near

and so I face the final curtain…

Îţi poţi lua rămas bun lăsând un scurt bilet pe masă sau spunând adio la telefon. Înainte de a părăsi o ţară, la sfârşitul unei relaţii sau al vieţii însăşi, unii oameni încearcă să controleze cele mai mărunte detalii, obligându-i pe cei rămaşi în urmă să le urmeze calea. Unii pleacă trântind uşa-n urma lor, alţii cer înaintea plecării marele omagiu, pe care-l consideră meritat cu prisosinţă. Mai sunt şi cei care împart echitabil toate bunurilor lor lumeşti, dar şi persoane care au puterea de a schimba constituţia unei ţări astfel încât nimeni nu le strica ploile câtă vreme sunt plecaţi.

Pregătirile pentru al şaselea Congres al Partidului Comunist Cubanez şi sesiunile sale de la Palat au arătat asemenea unui mare requiem public pentru Fidel Castro. Scena despărţirii sale, ceremonia minuţioasă cerută de el, a fost îndeplinită de fratele său, fără a precupeţi vreun efort. Printre excesele de organizare ale paradei militare, ţinută pe 16 aprilie, s-a remarcat intenţia de „a nu precupeţi vreun efort” într-un final omagiu dedicat cuiva care nu a fost prezent pe podium. Era limpede că anunţul numelor celor care vor prelua cele mai înalte poziţii în Partidul Comunist Cubanez nu vor fi citite de bărbatul care a decis cursul acestei naţiuni pentru aproape cincizeci de ani. Dar s-a aşezat la masa principală a evenimentului pentru a confirma, prin prezenţa sa, transferul de putere către Raul Castro. E ca şi cum ar participa la lectura propriului testament, fiind încă în viaţă.

Apoi au urmat ovaţiile în picioare, lacrimile unor  delegaţi la întrunirea partidului şi frazele de etern devotament faţă de bătrânul cu barbă aproape albă. La televizor s-au văzut florile ofilite şi s-a auzit zgomotul unor lopeţi pline de mizerie. Rămâne de văzut dacă generalul-şi-preşedinte poate face faţă moştenirii grele sau dacă, sub supravegherea atentă a Marelui său Frate, va alege să nu îl contrazică privind reformele fundamentale. Nu se ştie însă cât de reală este plecarea lui Fidel Castro din viaţa publică şi dacă înlocuitorul său nu ne va dezamăgi în continuare sau îl va respinge. (traducere de A.G.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s