Spaniolii în lume

Capitoliul, rom, muzică de salsa cântată la colţuri de străzi, maşini care arată ca piesele unui colecţionar deşi sub capotă tot ansamblul stă să pice. Pe lângă acestea, multe altele în episodul „Spaniolii în lume”, filmat aici în Havana. Cincizeci de minute cu poveşti ale imigranţilor din Asturia, Galicia, Andaluzia, care şi-au mutat visele pe partea cealaltă a Atlanticului. Totul este frumos şi albastru, dar ceva scârţâie.

În timp ce urmăresc serialul am senzaţia că mi se arată o altă ţară, o dimensiune îndepărtată în tonuri de sepia. Poveştile de viaţă ale celor şapte personaje se întâmplă, pentru mine, într-un spaţiu departe de viaţa cotidiană pe care o ştiu. Şi deşi repet, ca să mă calmez, că serialul este despre spaniolii de pe glob şi nu despre cum şi-au pierdut cubanezii propria geografie, nu-mi pot reprima sentimentul că am fost trasă pe sfoară.

Scenariştii au ascuns abil faptul că intervievaţii se bucură de avantaje de neimaginat pentru nativi. Au omis şi să spună că a petrece o noapte la Bodeguita del Medio sau la cabaretul Tropicana, a administra o companie de cosmetice sau tutun, cine cu homari şi vinuri alese sunt privilegii accesibile, aproape exclusiv, străinilor. Să nu mai amintim de plimbarea cu yachtul din scena finală, interzisă prin lege unei naţiuni de 11 milioane de oameni. Ceea ce îi lipseşte acestui program modern de divertisment este o explicaţie a dezechilibrului, povestea golului ce separă lumea acestor spanioli care au ajuns aici de lumea cubanezilor care s-au născut aici. (trad de A.G.)

Video  Españoles en el mundo – La Habana

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s