Ochi migdalaţi

Călătoresc în grupuri prin cartierele din Havana. Sute de studenţi chinezi învaţă limba spaniolă în Cuba şi intră-n contact direct cu o realitate în vreme ce alţi străini, turişti, stau doar câteva săptămâni. Datorită lor în oraş sunt din nou prezenţi acei ochi asiatici, atât de obişnuiţi în prima jumătate a secolului XX, şi acel mers asiatic, care îţi lasă impresia că picioarele abia ating solul, a revenit. Se adună în Chinatown, chicotind în faţa unor restaurante cu felinare de hârtie şi perdele roşii, unde meniul oferă mai multe specialităţi locale şi italiene decât feluri de spanac şi fidea.

Într-o dimineaţă, m-am întâlnit cu mai mulţi chinezi rătăciţi în apropiere de gara centrală. Aveau pungi goale, chipurile obosite şi abia mergeau. O fată m-a întrebat, după ce s-a uitat într-un mic dicţionar, unde se găseşte salată. Era una din acele luni dogoritoare când singurele legume pe tarabele din piaţă erau castraveţii. Dar ei aşteptau ca un miracol agricol să umple farfuriile lor cu frunzele moi. I-am explicat că soarele a fost foarte puternic şi legumele au fost recoltate doar în zonele înalte, că lipsa ambalajelor a îngreunat sosirea lor în oraşe şi vor avea preţuri foarte mari.

După câteva minute, acei ochi migdalaţi s-au rotunjit după explicaţia mea bizară. „Salată! Salată!” au insistat şi unul dintre ei a tradus în toate limbile pe care le ştia „salată verde, laitue, Kopfsalat, alphas…” Am zâmbit, nu este vorba despre o neînţelegere, am spus, doar că nu ştiu unde s-ar putea găsi legume. Era clar însă ei nu m-au crezut. „Mergeţi la Piaţa Patru Drumuri şi vedeţi dacă găsiţi acolo”, a fost ultimul lucru pe care m-am gândit să îl spun, să nu le spulber de tot speranţele. Şi au plecat într-acolo, epuizaţi, cu sacoşele goale fluturând în vânt, cu eleganţa lor orientală ceva mai palidă, fără legumele care să-i readucă la viaţă.(traducere de A.G.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s