Conacul, ţara

Casa ei cu cinci dormitoare stă să se prăbuşească. A primit-o în anii şaptezeci, când familia pentru care lucrase ca servitoare a plecat în exil. La început, trecea prin toate camerele în fiecare zi, prin terasa interioară, mângâia balustrada de marmură a scărilor spre etajul al doilea, se juca umplând bazinele celor trei băi doar pentru a-şi aminti că acest conac neoclasic era acum al ei. Bucuria a durat ceva vreme, până când au apărut primele becuri arse, scorojirea vopselei şi buruienile din grădină. Primise un loc de muncă ca femeie de serviciu la o şcoală, însă nici şase salarii nu erau suficiente pentru a menţine splendoarea veche a acestei case, ce părea tot mai mare şi mai neprimitoare.

De mii de ori, femeia din această poveste se gândise să vândă casa moştenită de la foştii angajatori, dar nu putea face nimic în afara legii. Timp de decenii, în Cuba a fost interzisă piaţa imobiliară şi tot a fost posibil era schimbul de proprietăţi printr-un concept cunoscut popular ca „troc”. Au apărut zeci de decrete, restricţii şi limitări, pentru a reglementa şi controla această activitate, iar mutatul a devenit un calvar. Un atotputernic Institut al Locuinţelor a supervizat punerea în practică a unor condiţii absurde. Cu atât de multe reglementări, procedurile s-au întins pe parcursul a mai mult de un an, astfel că, înainte de a se muta în noile case, familiile erau stoarse de vlagă, completând formulare, angajând avocaţi şi mituind inspectori.
Astfel de nelinişti au generat noi speranţe că al şaselea congres al Partidului Comunist va reforma proprietatea imobiliară. Atunci când, în raportul final, s-a spus că vânzarea şi cumpărarea caselor ar fi acceptate şi doar legalizarea acestei decizii mai lipseşte, sute de mii de cubanezi au răsuflat uşuraţi. Doamna proprietară a conacului, în momentul anunţului, stătea în faţa televizorului, evitând picăturile scurse din tavan chair în mijlocul sufrageriei. Ea s-a uitat în jur la coloanele cu capiteluri decorate, uşile imense de mahon şi scara de marmură, din care balustrada fusese smulsă şi vândută. În sfârşit  putea pune la poartă un anunţ: „De vânzare: casă cu cinci dormitoare, necesitând urgent reparaţii. Doresc să cumpăr un apartament cu un dormitor, în alt cartier”. (trad de A.G.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s