Acaju: fructul interzis din paradisul socialist

Brazda se întinde nesfârşit în faţa noastră. Nu vom fi terminat, nici în acea zi, cota noastră, dar cui îi pasă? La şcoala de ţară suntem prinşi într-un exerciţiu practicat în întreaga ţară: ne facem că muncim. Când profesorii se uită, ne aplecăm şi simulăm că scoatem buruienile din jurul plantelor zvelte de tutun. După ce au plecat, revenim în poziţie orizontală şi vorbim despre principala noastră obsesie din adolescenţă, surpriză!, nu e vorba despre sex, ci despre mâncare.

În dimineaţa aceea, maşina de irigare stătea în mijlocul câmpului şi arata ca un albatros cu aripile desfăcute, blocat sub soare. Eu şi prietenii mei am urcat în cabina goală şi am atins maneta, butoanele, volanul. Am sărit pe scaunul peticit şi ne-am imaginat cum ar fi „să dăm o tură” cu această bucată hodorogită de metal şi să udăm toţi studenţii cu furtunul. Ne-am amuzat anticipând scena însă nicio picătură nu a venit din furtunul lung, ce ajungea în partea opusă. În timp ce scotoceam peste tot am dat peste o conservă cu fructe rare. Semănau cu piperul, însă culoarea lor trecea prin nuanţe de galben la portocaliu intens şi o sămânţă avea din fiecare culoare. Tineri de la oraş, obişnuiţi cu penuria raţionalizării şi colapsul agriculturii, habar nu aveam că aveam în faţă un „acaju”.

Ne-am înfruptat imediat din el. Dulce şi moale, însă mai târziu, când ne-a cuprins senzaţia de uscăciune, am crezut că am fost otrăviţi. Îngroziţi, am fugit ţipând. Profesorul s-a cocoşat de râs minute bune. Apoi, când senzaţia a trecut, am dorit din nou să încercăm gustul fructului descris în cântecele ţăranilor, amintit de bunicii noştri şi pictat cu pensule  din secolul trecut. Fructul interzis în paradisul nostru socialist m-a impresionat. Aproape douăzeci de ani au trecut până să-l întâlnesc din nou.(trad. de A.G.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s