Povestea care nu a fost

Azi aveam de gând să publice un text despre Ziua Mamei, o vinietă scurtă unde aş povesti despre mama mea, mâinile ei cu miros de ceapă, usturoi şi chimen… de la timpul petrecut în bucătărie. Voiam să povestesc despre bucuria de a o vedea la uşa liceului meu de la ţară, aducând mâncarea după o săptămână de eforturi. Dar în momentul ultimelor retuşuri,  Juan Wilfredo Soto a murit în Santa Clara şi totul a devenit fără sens.

Bastoanele de poliţie sunt avide de spinări ciomăgite în aceste părţi. Se vorbeşte în şoapte despre violenţa în creştere a celor în uniformă şi mulţi ştiu numeroase detalii fără însă a o denunţa în mod public. Aceia dintre noi care au trecut vreodată prin temniţă ştiu bine că mesajul de propagandă „Poliţia, un prieten” repetată la TV este un lucru şi impunitatea de care se bucură persoanele cu insigne, cu totul altul. În cazul în care, în plus, cei arestaţi au idei diferite de ideologia dominantă, atunci tratamentul lor este şi mai dur. Pumnii vor să-i convingă în cazul în care nu pot reuşi argumentele slabe.

Nu ştiu cum vor explica autorităţile din ţara mea, dar mă îndoiesc că ne vor convinge, de data asta, că nu a fost vina poliţiei. E imposibil de înţeles cum un om neînarmat, care stă într-un parc din centrul oraşului, ar reprezenta o ameninţare majoră. Când intoleranţa este scăpată de sub control se alimentează oprobiul public şi poliţia primeşte undă verde liberă şi aceste tragedii se întâmplă. Astăzi, o mamă în Santa Clara nu stă la masa pregătită pentru copiii ei, ci într-o cameră întunecată, la priveghiul trupului fiului ei.(trad de A.G.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s