De la gazde la temniceri

Eram cu sarcina în opt ​​luni când am cunoscut doi radicali basci ce trăiau în Cuba, Rosa şi Carlos, sau cel puţin aşa se considerau. Ne-au invitat la casa lor din Miramar la o petrecere cu trubaduri şi specialităţi de cârnaţi. Erau aprovizionaţi pe surse cu jambon Serrano şi fructe uscate, alimente pe care noi le ştiam doar din filme. Dar aromele şi mirosurile selecte nu puteau spulbera îndoielile noastre tot mai mari. Cum reuşesc aceşti oameni să trăiască într-un astfel de loc, cu numere private la maşină şi o cămară atât de îndestulată? Ce au făcut ei pentru a avea privilegii de neconceput pentru cetăţenii nativi?

Fiul meu s-a născut o lună mai târziu, nu am mai văzut şunca Serrano cu anii şi un deceniu mai târziu am dat peste Carlos pe stradă. L-am strigat pe nume, dar el nu a răspuns. S-a repezit imediat într-o maşină şi s-a pierdut în forfota de pe Avenue Reina. Ştiam că Rosa s-a mutat şi se prezintă acum drept Daniela. Noul ei chip era implicat în distribuţia pachetelor turistice. Dar, aşa cum se întâmplă adesea în Havana, poveştile circulau din plin, bârfele se adunau, secretele s-au împrăştiat peste tot şi am aflat că erau căutaţi de justiţia spaniolă iar casa lor servea drept casa oficială de oaspeţi. Cei doi nu au putut reveni, cu identitatea lor reală, în Spania.

Cu toate acestea, refugiul lor călduţ a ajuns la final. Astăzi gazdele au devenit temnicerii lor. Acelaşi guvern care le oferise un adăpost şi le-a înlesnit accesul la resurse a refuzat, sunt luni de zile acum, să le falsifice alte paşapoarte astfel încât să poată pleca în Franţa sau în alt loc. Nu ştiu sub ce nume noi sunt cunoscuţi acum Rosa şi Carlos, în cazul în care sunt în viaţă, sau câte privilegii au pierdut. Presupun că au ajuns prizonieri pe această insulă, fără încredere în cei din jurul lor, blestemând tovarăşii de drum care le-au dat adăpost, acei protectori „generoşi” de odinioară, care, în final, i-au aruncat în închisoare. (trad. de A.G.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s