Doisprezece oameni

Cînd eram copil şi auzeam numele Perico, un oraş în privincia Matanzas, nu mă puteam opri din rîs. Pînă am aflat că o parte din familia tatălui meu era din acea zonă, şi gluma nu-mi mai părea la fel de amuzantă. Sîmbăta trecută am fost invitată să-i revăd terasamentul prăfuit şi jalnica gară de tren încă o dată, însă plecarea surorii mele m-a lăsat paralizată aici la etajul al paisprezecelea, fără vreun chef să merg nicăieri. Regret că nu am plecat, pentru că doisprezece din foştii prizonieri din Primăvara Neagră ne aşteptau aici, găzduiţi de un ţăran muncitor şi primitor, numit Diosdado Gonzalez, care ne-a oferit casa şi masa sa pentru această întîlnire importantă.

Iniţial trebuia să ne vedem pentru a ne cunoaşte mai bine, pentru a ne prezenta familiile şi a împărtăşi ceva mai mult în afară de cei şapte ani pe care guvernul cubanez i-a confiscat de la ei. Totuşi, decizia lui Guillermo Fariñas de a începe greva foamei a schimbat total lucrurile. Ideea de relaxare s-a transformat în grijă iar tabureţii aduşi pentru petrecere au început să poarte în schimb povara neliniştilor noastre. Pe scurt, între reprizele de cafele aduse de Alejandrina, reuniunea a devenit un consiliu civic, unde, în loc să se manevreze soldăţei  de plastic pe o hartă de război, ei au rearanjat ideile unei declaraţii istorice.

Apoi, Pedro Argüelles mi-a citit la telefon textul aprobat în acea zi şi încă o dată am regretat că nu am fost acolo. Printre solicitările lor, semnatarii au cerut o investigaţie serioasă asupra cauzei morţii lui Juan Wilfredo Soto. De asemenea, au cerut să se evite moartea lui Farinas, în opinia mea, cel mai dificil de realizat, şi încetarea represiunilor şi actelor de repudiere împotriva activiştilor din opoziţie. Dar de data asta, urechile puterii păreau prea puţin înclinate să asculte faţă de acum un an. Temerea mea este că corpul celui care a fost premiat cu distincţia Saharov nu va mai supravieţui unei alte înfometări prelungite. Să sperăm că neaşteptatul se va produce şi că se poate face ceva, şi că Perico nu va mai fi doar un oraş cu nume simpatic, ci va deveni un spaţiu unde cuvintele, conştiinţa civică şi unitatea vor cîştiga în faţa autoritarismului căpos şi de atîta amar de vreme.

El Roque, Perico, Matanzas, sîmbătă, 4 iunie, 2011

DOCUMENTUL REVENDICĂRILOR CĂTRE GUVERNUL CUBANEZ

În condiţiile centralizării puterii şi deciziilor din ţara noastră, considerăm că este responsabilitatea preşedintelui Cubanez, generalul de armată Raul Castro Ruz, să asigure îndeplinirea următoarelor trei revendicări:

1. Să permită unei echipe multidisciplinare şi internaţionale exhumarea şi examinarea corpului activistului paşnic Wilfredo Soto Juan Garcia şi să decidă imparţial asupra cauzelor adevărate ale morţii. Acest lucru va ajuta toate părţile implicate.

2. Să prevină moartea iminentă a lui Guillermo Fariñas Hernández, activist paşnic şi deţinătorul premiului Saharov, ca urmare a grevei foamei în desfăşurare.

3. Să înceteze represiunea, bătăile şi actele de repudiere şi alte tratamente crude, inumane şi degradante împotriva activiştilor şi societăţii cubaneze pro-democraţie.

În aşteptarea răspunsului cuvenit, date fiind circumstanţele, subsemnaţii sprijină acest document:  

Pedro Argüelles Morán
Eduardo Díaz Fleitas
Iván Hernández Carrillo
Librado Linares García
Angel J. Moya Acosta
Guido Sigler Amaya
Oscar Elías Bicet González
Diosdado González Marrero
Arnaldo Ramos Lausurique
Hector M. Maceda Gutiérrez
Félix Navarro Rodríguez
José Daniel Ferrer García

Originalul acestui document a fost depus la Ministerul de Justiţie al Cubei, la 6 iunie, 2011.    

Nota traducătorului englez: Perico înseamnă „papagal” dar în argou semnifică şi o persoană amuzantă, care spune multe bancuri. (traducere de A.G.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s