Taguri impuse

Arhitectura a fost odinioară asemeni unei pajişti îngrijite şi bine păzite pentru a îndepărta curioşii. Palatul Adunărilor a fost locul atâtor evenimente organizate de guvern că este imposibil să îl separi de cuvântul „oficial”. A folosit şi ca sala parlamentară a Adunării Naţionale, care nu are un spaţiu propriu şi refuză să folosească camera superbă a Capitoliului din Havana. Aici, în inima guvernului şi a statului, a avut loc Forumul despre mass-media alternativă şi reţele sociale, organizat de Ministerul Afacerilor Externe. Iarba prăfuită a oricărui parc ar fi fost un loc mai bun, dar acolo participanţii ar fi dat nas în nas cu trecătorii şi cei neinvitaţi … şi asta, desigur, nu le-ar surâde.

Într-o ţară în care blogosfera alternativă şi sfera-twitter cunosc o expansiune fără precedent a avut loc o întrunire Web 2.0 fără a invita măcar o singură voce non-instituţională. A ignora existenţa „celuilalt” este cel puţin pueril; a organiza evenimente închise pentru a discuta despre reţelele sociale denotă o teamă puternică de diferenţe. Poate că, printre participanţi, de pe cinci continente, nici unul nu a fost avertizat cu privire la părtinirea ideologică a forumului. Ei au crezut cu bună credinţă că vor întâlni o gamă largă de opinii, atât de evidentă pe bloguri şi pe siteurile cubaneze create înăuntru şi în afara Insulei. Dar au descoperit un scenariu scris dinainte, unde Internetul este analizat ca o armă, o tranşee, un scut. Metodele deja epuizate ale confruntărilor politice şi a extremismului sunt acoperite acum de o mantie subţire de kilobiţi.

Este suficient să citeşti cele 14 puncte propuse după şedinţa de două zile pentru a realiza că participanţii nu au fost acolo pentru a fi ascultaţi, ci mai degrabă pentru a primi instrucţiuni. Unul dintre acorduri surprinde prin autoritarismul implicit: reglementarea folosirii zilnice a hashtag-urilor pe Twitter. Ca şi cum nu şi-ar da seama că această  redactare explicită dezvăluie lipsa de spontaneitate a campaniilor lor pe Web. Am un mesaj pentru organizatorii Forumului: seturi definite de etichete, articole comandate, post-urile impuse nu au nimic de-a face cu social media sau mass-media alternativă. Aţa albă cu care sunt cusute aceste ordine este prea evidentă. Cititorii preferă spontaneitatea individului care interacţionează orizontal cu ceilalţi, şi nu acordurile încheiate în birourile unui palat oficial, în zona cea mai oficială a acestui oraş.

Declaraţia din urma evenimentului este tradusă din textul în Cafe Fuerte. (trad. de A.G.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s