Vocabular redus

În lunga listă de cuvinte interzise din copilăria mea, două, în special, au fost cenzurate: „Drepturile Omului” şi „Crăciun”. Pe primul l-am auzit şoptit, din când în când, de bunica, care ştiuse de copacii cu ghirlande, bomboanele nuga tradiţionale şi curcan. Dar al doilea a fost murmurat dispreţuitor pentru a menţiona pe cineva care, se spunea, fusese implicat în acte contrarevoluţionare, duşmănoase. Aşa am crescut, uitând de festivităţile din ultima săptămână a anului şi crezând că răul se iţea din declaraţia adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite. Vocabularul meu segmentat a condiţionat, în cele din urmă, o atitudine civică plină de temeri şi m-am conformat din această cauză multor interdicţii.

În acest decembrie magazinele afişează lumini sclipitoare şi copaci plini de ornamente. Un Moş Crăciun, ce pare aproape fără burtă, zâmbeşte din fereastra unui centru comercial important din oraş. Oamenii se-ntâlnesc şi rostesc încântaţi de fiecare silabă expresii precum „Crăciun Fericit!”, „Fac cumpărături pentru Crăciun”, „Treci pe la noi să sărbătorim Crăciunul”. Vocabularului redus din copilăria mea i s-a dat înapoi un cuvânt, un termen blestemat de ani de zile. Dar vecina mea de alături încă spune „Ai grijă, nu te apropia prea mult, ei sunt „activişti ai drepturilor omului”. La mitingurile de repudiere, din întreaga ţară, cineva ar putea striga acum „Jos drepturile omului!” şi poliţia politică aflată la colţ să confirme prin staţie „Da, aici vine un mic grup de „activişti ai drepturilor omului”. Şi există întotdeauna un prieten, care ne cere să vorbim în şoaptă „pentru că, dacă vrei să aminteşti astfel de ‘lucruri’, este mai bine să dai volumul muzicii mai tare.”

Zăpada artificială cade pe pălăriile roşii de Crăciun, dar o ploaie torenţială o dizolvă, ploaia de intoleranţă, picăturile imense de arestări, furtunile create pe această insulă atunci când cineva îndrăzneşte doar să pronunţe termenii „drepturile omului”.

Nota traducătorului englez: Aceste fotografii de la Havana sunt focurile de artificii de Ziua Drepturilor Omului, de pe o flotilă a exilaţilor cubanezi, rămaşi în apele internaţionale pentru a-şi arăta astfel sprijinul pentru cubanezii de pe insulă care contribuie la libertate şi democraţie. (trad de A.G.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s