Catehismul lui Mujica

sssocialismo-o-muerteLimbajul diplomației, deși distant și calculat, ne oferă perspectiva unor vremuri în schimbare. Îmi amintesc că ani de zile mi-a fost ușor să anticipez fiecare cuvînt pe care președinții străini îl rosteau după ce ajungeau în Cuba. Nelipsită în mesajele lor era sintagma ”prietenia durabilă dintre popoarele noastre”. Nu era însă un semn de armonie completă între proiectele politice ale liderului aflat în vizită și omologul său. Era o singura cale și tovarășii de drum nu puteau devia niciun centimetru de la ea, astfel că declarațiile lor erau foarte explicite în acest sens. În aparență erau vremuri de acord total, fără nuanțe, fără diferențe.

Cuvîntările invitaților oficiali s-au schimbat totuși în ultimii ani. Acum auzim ”deși sunt probleme care ne despart, este mai bine să avem în vedere ceeea ce ne unește”. Noile formulări includ și propoziții de genul ”noi reprezentăm o diversitate” și că ”am venit împreună să lucrăm împreună, păstrînd pluralitatea”. În mod vădit, relațiile bilaterale în secolul XXI nu mai sunt concepute într-un discurs monocromatic și unanim. Ele denotă că varietatea a devenit o modă, deși în realitate e o strategie de excludere și negare a diversității.

José Mujica, președintele Uruguay, a adăugat o nouă turnură discursurilor ținute de președinți la Palatul Revoluției. El a accentuat că ”înainte, noi trebuia să recităm același catehism pentru a ne apropia iar acum, în pofida diferențelor, reușim să rămînem împreună”. Ne-am întrebat de îndată, ca spectatori sceptici ai televiziunii naționale, dacă doctrina la care s-a referit demnitarul din Uruguay este marxismul sau comunismul. În ziua de azi este obișnuit ca doi președinți să își strîngă mîna, să coopereze, să pozeze zîmbitori împreună, chiar dacă au ideologii diferite sau opuse. O lecție de maturitate, fără îndoială. Problema, adevărata problemă, este că aceste cuvinte sunt rostite și publicate într-un stat unde noi, cetățenii, nu putem avea alt catehism decît cel al partidului la putere. Un stat care, în mod sistematic, împarte cetățenii săi în ”revoluționari” și ”nepatrioți”, doar pe criterii ideologice. O insulă ai cărei lideri incită la ura motivată politic între cetățeni fără a-și asuma responsabilitatea pentru germenii intoleranței, pe care în mod conștient îi pun în răsaduri, îi udă și îi fertilizează. (traducere de AG)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s