Sindicalism pentru antreprenori

4 aug  -  1375650191_cuentapropistaBiroul Administrației Naționale a Taxelor (ONAT) este deschis și mulți oameni așteaptă încă de dimineață. Un angajat se răstește la oameni îndrumîndu-i spre cozile pentru fiecare procedură, deși în cîteva minute confuzia va reveni și mai abitir. La un birou fără computer, un alt oficial scrie de mînă detaliile fiecărui caz. Peretele din spatele ei este jilav, căldura e insuportabilă și oamenii solicită încontinuu diverse formulare. O instituție care care colectează din taxe milioane de peso anual are mecanismul gripat, lipsită fiind de dotări și cu organizarea la pămînt. Birouri aglomerate, birocrație interminabilă și lipsa informațiilor sunt doar cîteva dintre problemele de rezolvat.

Există însă și alte neajunsuri. Lipsa unor piețe stabile de angro, cu produse diversificate slăbește de asemenea capacitatea sectorului privat. Inspectorii se ocupă mai mult de cafenele, restaurante și alte afaceri autonome. Grevele sau orice altă demonstrație publică cu scopul de a milita pentru reducerea taxelor sunt strict interzise. Se așteaptă ca antreprenorii să contribuie la bugetul public dar nu și să acționeze în spirit civic, în calitate de de cetățeni cu revendicări. Singurul sindicat permis, Sindicatul Central al Muncitorilor din Cuba (CTC), încearcă și el să ne asimileze în structura sa încorsetată. Să plătești cotizația lunară, să participi la congrese unde nu se întîmplă nimic și să faci figurație la paradele de susținere a aceluiași guvern care dă oamenii afară: cam așa văd ei rolul acțiunii noastre colective. De ce nu am pune bazele propriei noastre organizații, una care să nu fie administrată de guvern? O entitate care nu este cureaua de transmisie dintre mai-marii zilei și muncitori, ci opusul său?

Mulți dintre antreprenorii care muncesc pe cont propriu nu consideră, din păcate, că independența salarială și productivitatea trebuie corelate cu independența sindicatului. Mulți se tem că, la cel mai mic semn de a iniția revendicări, autorizațiilor lor vor fi anulate, bașca alte măsuri care vor fi luate împotriva lor. Din acest motiv își înghit limba și acceptă ineficiența ONAT, incapacitatea de a importa materie brută din exterior, excesele inspectorilor și alte piedici. Nu au nici organizații incipiente ale societății civile pentru a prelua solicitările lor și a le reprezenta interesele. Alianța necesară dintre grupurile sociale care au în comun nonconformarea și revendicările mai are de așteptat. Așa că revendicările noastre privind munca sunt în continuare amînate, prinse la mijloc între teama unora și nepăsarea altora. (trad. AG)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s