Cîteva grame de bebeluş

baby  -  1380898991_onzasI-a cusut pantalonului o căptuşeală dublă în zona mai joasă. Suficient cît să încapă acolo laptele praf ce-l scoate pe furiş din fabrică. Pînă acum nu a avut probleme niciodată, dar, din cînd în cînd, aduc un paznic nou şi atunci trebuie să evite cîteva zile să ducă ceva acasă. Niciodată nu l-a interesat din punct de vedere profesional munca lui în fabrica de lapte, dar nu ar schimba-o pentru nimic. Locului ăsta de muncă, unde lucrează la împachetare, îi datorează serbarea împlinirii vîrstei de 15 ani a fiicei sale (un eveniment foarte imporatant în cultura cubaneză), noul acoperiş al casei, mica motocicletă cu care se deplasează prin tot oraşul. Are un loc de muncă invidiat de mulţi. O muncă pe care ar putea-o face oricine cu şase clase, dar care e invidiată de profesori universitari, experţi, pînă şi de oameni de ştiinţă. Are un loc de muncă de unde se poate fura.

Ingenuitatea şi ilegalitatea merg mîna în mîna cînd vine vorba de a-şi cîștiga existenţa. Furtunuri băgate sub cămaşa în care se transportă alcoolul scos din distilerii. Țigări de foi sustrase pe sub masă cînd camera de supraveghere e orientată spre altă direcție. Brutari care adaugă mai multă drojdie ca să iasă aluatul disproporţionat şi în felul ăsta să revîndă făina. Taximetrişti care sunt experţi în a fenta ceasul de taxare; vînzători care fură cîte puţin din fiecare cutie de detergent; ţărani care adaugă cîteva pietre în fiecare sac de fasole… ca să cîntărească mai mult. O creativitate înclinată spre a frauda Statul şi clientul se extinde pe toată insula.

Cu toate astea, dintre toate căile elaborate şi viclene pentru ‘a se descurca’ pe care le cunosc, există una care le întrece pe toate în mod remarcabil. O ştiu de la o prietenă care a născut un bebeluş sub greutatea normală într-o maternitate din Havana. Atît mama, cît şi bebeluşul ar fi trebuit să rămînă în spital pînă cînd copilul ar fi pus în greutate cîteva sute de grame. Procesul decurgea încet şi noua mamă era disperată să se întoarcă acasă. Baia nu avea apă, mîncarea era groaznică şi în fiecare zi familia ei trebuia să facă mari sacrificii ca să îi aducă alimente și haine curate. Culmea, prietena mea vedea cum ceilalţi bebeluşi născuţi sub greutatea normală îşi reveneau rapid. I-a povestit disperarea ei unei alte paciente şi asta i-a răspuns rîzînd: ‘Păi tu chiar eşti prostuţă. Tu nu ştii că asistenta vinde sutele de grame în plus?’. Doamna aceea în halat alb, care fugea din salon în salon în fiecare dimineaţă, lua bani ca să înregistreze gramaje mai mari în dosarul medical. Vindea grame inexistente de bebeluş. Ce afacere!

După ce am auzit povestea asta, nu mă mai surprinde nimic despre multiplele feluri în care cubanezii ‘se descurcă’ să supravieţuiască. (traducere de Larisa Sioneriu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s