Miligramul prodigios

6 OCT  -  1381107789_miligramo_prodigiosoCînd eram în liceu, două cuvinte din arsenalul de insulte m-au șocat. Unul dintre ele era ”auto-suficient”. Stigmatul său se origina în procesele tip mea culpa, necesare acceptării în Uniunea Tinerilor Comuniști, în care candidații se criticau pe ei înșiși pentru a nu se fi comportat, întotdeauna, ca parte a colectivului. Alt termen peiorativ era ”conștient” sau ”în cunoștință de cauză”, care, în contextul amintit, se referea la cineva prea intelectual, prea devotat cărților, prea angajat în educație. Studenții buni erau etichetați ”super-conștienți” iar liderii naturali care apăreau în fiece grup erau și ei marcați de auto-suficiență. Mai bine să nu excelezi, să nu se supra-ostenești… ne avertizau aceste imprecații.

Elogiul mediocrității individuale dă naștere la societăți mediocre. A critica pe cei talentați și cu spirit antreprenorial zădăcrnicește dezvoltarea unei națiuni. Capitalul profesional nu se construiește doar cu titluri, diplome și certificate post-doctorale, ci cu o nevoie ivită într-o societate ce prețuiește cunoașterea. E, de asemenea, imperativ ca inteligența să nu fie ceva de ascuns, cu sfială sau rușine. Suntem cu toții, în mod potențial, cercetători sau pionieri ai cunoașterii în căutarea unui mediu care ne respectă capacitățile. O țară de cercetători ar trebui să aducă în prim-plan laboratoarele și vaccinurile sale; de asemenea, să se asigure că cetățenii obișnuiți pot patenta descoperirile lor și pot fi recompensați, atît material, cît și spiritual, pentru spiritul inovativ.

Sunt multe titluri universitare în Cuba însă atîta vreme cît acești oameni nu au recunoașterea socială și legală, sau salariile proporționale cu munca lor, greu ne-am putea numi o națiune a științei. E trist că ridicăm mai multe statui și numim mai multe piețe după numele celor care au ținut machete și arme în mînă decît după acele persoane care au salvat vieți cu microscopul și seringile lor. Miligramul prodigios* de cunoaștere necesită un mediu în care se poate multiplica. Acel sol fertil care poartă germenii educației, viziunea unei vieți mai bune prin cunoaștere științifică și catalizatorul esențial al libertății. (traducere de AG)

*”O furnică, cenzurată pentru încărcăturile prea subtile și desele devieri, a găsit într-o dimineață, pe cînd se rătăcea încă o dată de la drum, un miligram prodigios. Fără a se gîndi la consecințele descoperirii sale, a luat miligramul și l-a urcat în spate. Din fericire, era povara perfectă pentru ea. Greutatea ideală a acelui obiect i-a dat o energie ciudată: precum greutatea aripilor la păsări”(Fragment din ”Miligramul prodigios”, de Juan José Arreola, Complete Works, Mexico, Alfaguara, 1997)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s