Nicio obligație

7  ian 1389128592_Carro_rojoRoșu și negru, acestea sunt culorile ziarului Granma. Dar, spre deosebire de celebra operă a lui Stendhal, în paginile Granma cititorul nu va întîlni realismul, ci numai prozelitism. Cînd organul oficial al Partidului Comunist alege un titlu, intenția sa este să impună o idee, nu să relateze ceva.

La fel a fost și joia trecută, cu fraza subliniată pe prima pagină. Reprodusă din discursul lui Raul Castro de la Santiago, s-a accentuat că ”Revoluția va merge înainte, fără nicio obligație față de nimeni altcineva decît poporul!” Cu această deschidere, atît oratorul, cît și editorii au dorit să sublinieze ceva ce, în realitate, nu este deslușit foarte clar. Merită să decodăm această semnificație.

Au trecut 55 de ani de la debutul așa-zisei Revoluții Cubaneze, astfel că această trimitere la posibile obligații nu poate fi legată de originile sale. Alții ar putea presupune că Generalul nu făcea aluzii la explozia și ingratitudinea față de anumite subvenții și acte de recunoaștere, oferite rebelilor acum jumătate de veac.

Nu pare să sune nici a adios pentru vechii tovarași de drum, care au susținut sistemul cîteva decenii.

Cine e acest ”cineva” căruia Raul Castro îi interzice să aibă revendicări? Evident, nu se are în vedere Palatul Miraflores, ca răspuns la ajutorul uriaș pe care Cuba îl primește de la Venezuela. Acest sprijin economic stă la originea unor relații politice extinse cu menirea de a menține guvernul.

A crede, pe de altă parte, că este o insinuare cu scopul de a eluda responsabilitățile politice ale apartenenței la comunitatea Statelor Latino Americane și Caribeene (CELAC) ar fi cel puțin o naivitate. La ce anume atunci se gîndește acest om în uniformă militară, cu frazele obosite și discursurile sale? La cine se referă? Răspunsul arată înspre Casa Albă și Brussel.

Fiecare negociere sau discuție pleacă de un set minim de obligații solicitate. Fiecare parte din acord este asigurată că partea cealaltă cedează în mod egal sau mai mult. Este limpede că în 2013 SUA și UE au inițiat anumiți pași pentru a modera temperatura diplomatică din relația cu Piața Revoluției.

Conivențe, relaxări, anunțul unei noi traiectorii fac parte acum din discursul unor politicieni, care discută despre cea mai mare insulă a Antilelor. Masa era pregătită pentru un regal al concordiei și dialogului. În replică, musafirul ingrat a venit și a răsturnat masa.

”Nicio obligație…” zbiară Raul Castro și se pripește să o încadreze cu litere roșii pe prima pagina a ziarului Granma. Știm deja cu cine vorbește, partenerii se pot considera preveniți. (trad de AG)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s