Cum îl cheamă?

25  ian  - signo-de-interrogacion-178x300O mulţime aştepta în afara căsoaiei Vedado, care are statuia lui Abraham Lincon în grădină. Şcoala de limbi străine îşi deschidea porţile pentru noi înmatriculări şi se dădeau probele de atitudine pentru cei interesaţi. Aşteptam toţi cu emoţii, gîndindu-ne că ne vor evalua pronunţia… sau ne vor verifica vocabularul. Spre surprinderea noastră, întrebările principale nu aveau legătură cu limba, mai degrabă făceau aluzii la politică. Pe la jumătatea dimineţii o tînără care a fost respinsă ne-a avertizat: ”pun întrebări despre numele primului secretar al Partidului Comunist din Havana”. Am rămas cu gura căscată, de unde să ştim lucrurile astea?

Acum vreo cîteva decade, liderii aşa-ziselor ‘organizaţii politice şi de masă’ erau figuri cunoscute în toată ţara. Că era din cauza prezenţei lor excesive în mass media oficială, mandate lungi în posturile lor sau, pur şi simplu, din cauza personalităţii lor, feţele lor erau uşor identificabile pînă şi de copiii din şcoala primară. În mod repetat, auzeam vorbindu-se de secretarul Uniunii Tinerilor Comunişti, vedeam pe fiecare post de ştiri cine dirija PCC într-o provincie sau ne inundau cu declaraţiile vreunui preşedinte a Federației de Studenţi Universitari. Erau acolo, evident, de recunoscut. Ba chiar unii şi-au cîștigat porecle şi numeroase glume pentru maniile şi ineficienţele lor.

În dimineaţa asta l-au menţionat la televizor pe Carlos Rafael Miranda, coordonator naţional al Comitetului de Apărare a Revoluţiei (CDR). Mi-a fugit gîndul la cît sunt de neclare posturile astea, care, înainte, păreau să aibă atît de multă putere şi să decidă atîtea destine. Oameni, acum necunoscuţi, conducînd instituţii, care în fiecare zi cad mai mult în indiferenţă şi uitare. Lideri ai căror nume şi prenume sunt uitate de subordonaţii lor. Figuri care au ajuns prea tîrziu ca să stea în faţa camerelor de filmat, să fie incluşi în analizele cubanologiştilor sau – cel puţin – să fie ţinta unei glume. Nimic altceva decît umbrele unui sistem în care lipsa carismei creşte din ce în ce mai mult.(traducere de Larisa Sioneriu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s