Operațiunea Curățarea

Străzile Infanta și Vapor la ora 8. Schelele scîrțîie sub greutatea muncitorilor. Zona e întunecoasă dar au mai rămas doi zugravi care-și trec bidineaua peste balcoanele murdare, fațadele și coloanele înalte ce deschid spre bulevard. Nu prea mai e timp, al doilea Sumit al Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibeene (CELAC) va începe în cîteva ore și totul trebuie să fie gata pentru oaspeți. Străzile pe unde va trece caravana prezidențială sunt dichisite, asfaltul e înnoit, iar gropile și sărăcia, ascunse. Adevărata Havana este deghizată sub masca unui alt oraș, ca și cum mizeria, acumulată de decenii, ar fi fost acoperită de un tapet colorat și efemer.

Apoi a urmat ”curațarea umană”. Primul semn că încă o scenă va fi ridicată e transmis prin mobilele noastre. Apelurile se pierd în neant, smsurile nu mai ajung la destinație, semne de nervozitate intră pe fir la comunicarea cu un activist. Apoi urmează a doua fază, cea fizică. Colțurile străzilor se umplu de așa-zise cupluri care nu își vorbesc, oameni în cămăși cu carouri se uită agitați la telefoanele ascunse, vecinii închid ușile celor de la care, nu mai departe de ieri, au împrumutat puțină sare. Toată societatea e pătrunsă de șușoteli, ochi atenți, înecați în teamă, o mare doză de teamă. Orașul este febril, se-nfioară, este în alertă: summitul CELAC a-nceput.

Ultima fază aduce rețineri, amenințări și aresturi la domiciliu. Între timp, pe televizor crainicii zîmbesc, discută la conferințele de presă și își cară camerele pe scările avioanelor. Aici sunt carpete roșii, dușumele lustruite, arbuști în Palatul Revoluției, toasturi, fotografii de familie, devieri de trafic, poliție la fiecare 100 de metri, bodigarzi, presă acreditată, discuții despre ceremoniile de deschidere, oameni amenințați, temnițele umplute, prieteni despre care nu mai știi nimic. Nici măcar rafinăriei Ñico López nu i s-a permis ca fumul murdar să părăsească furnalul. Cartea poștală redecorată e gata… doar că îi lipsește viața.

Apoi, cursul e reluat. Fiecare președinte și fiecare ministru de externe se întoarce în țara sa. Umiditatea și jegul căștigă teren în fața spoielii de vopsea de pe fațade. Vecinii care au participat la misiune se-ntorc la plictiseala lor, oficialii de la #OperaciónLimpieza (Operațiunea Curățarea) sunt răsplătiți la hoteluri all-inclusive. Plantele aduse la deschidere se usucă de lipsa apei. Totul își revine la normal sau la perfecta absență a normalității care definește viața cubaneză.

Înșelăciunea a sfîrșit. La revedere celui de-al doilea Summit CELAC. (trad. de AG)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s